Halvalla toteutettu avokonttori pilaa terveyden ja työtehon
Nykyään moni suomalainen työskentelee avokonttorissa eli suuressa toimistotilassa, jossa työpisteitä erottavat enintään pienet sermit. Osalle työntekijöistä avokonttori on avoimen ja tasa-arvoisen tiimityöskentelyn symboli, kun taas monille se merkitsee jatkuvia keskeytyksiä ja kohonnutta stressitasoa.
Perehdyimme aihetta koskeviin tutkimuksiin ja löysimme karuja faktoja, jotka paljastavat avokonttorien vaikuttavan monilla tavoin työntekijöihin ja heidän hyvinvointiinsa. Näihin kannattaa tutustua jokaisen avokonttorissa tai coworking-tilassa työskentelevän!
Lue seuraavat seitsemän kohtaa, ja opi parantamaan työhyvinvointia omassa toimistossasi.
1. Avokonttorissa melu lisää stressiä
Huonosti suunnitellussa avokonttorissa melutaso on selvästi korkeampi kuin suojatummissa työtiloissa. Akustiikkalevyjä ja -sermejä sijoitellaan usein sinne tänne asiantuntemattomasti, jolloin ääniympäristöstä tulee sattumanvarainen ja arvaamaton.
Työntekijät toki sopeutuvat meluun, mutta kokonaan siihen ei voi tottua. Usein työntekijät eivät edes pidemmän päälle tiedä olevansa jatkuvassa stressitilassa, mutta fysiologiset mittaukset osoittavat muuta. Taustamelu kiristää hermoja, oli siitä tietoinen tai ei.
Melun aiheuttamalla stressillä on monenlaisia kasautuvia vaikutuksia työtehon ja työhyvinvoinnin kannalta. Halvalla suunniteltu työtila tulee siksi pidemmän päälle moninkertaisesti kalliimmaksi kuin hyvin suunniteltu toimisto.
2. Avokonttorit aiheuttavat sairauspoissaoloja
Tanskalaisen työterveystutkimuksen mukaan avokonttorit lisäävät huomattavasti työntekijöiden sairauspoissaoloja. Yhteys on selvä: Mitä useampi ihminen saman tilan jakaa, sitä enemmän työntekijät sairastelevat.
Selityksiä sairasteluille on useita. Meteli ja yleinen stressitaso heikentävät immuunijärjestelmää ja kohottavat verenpainetta. Toisaalta isoissa tiloissa ilmanvaihtojärjestelmät ovat harvoin luonnollisia; koneellisen ilmanvaihdon on huomattu aiheuttavan monissa ihmisissä epämääräistä oireilua.
Toisaalta myös virukset ja bakteerit leviävät jaetussa tilassa tehokkaasti.
Jälleen akustinen suunnittelu nousee siis yhtenä keskeisenä ratkaisuna työterveyden pelastajaksi. Myös paremmin mietitty ilmanvaihto ja vaikkapa viherseinät voisivat torjua avokonttorin haittavaikutuksia. Mahdollisuus tuulettaa tilaa ikkunoiden kautta voi olla hyödyksi.
3. Avokonttorissa työteho kärsii
Avokonttorissa työteho kärsii keskeytysten ja huonosti toteutetun äänieristyksen vuoksi. On laskettu, että kansantalous voisi nousta usean prosenttiyksikön verran, jos edes kolmannes työntekijöistä pääsisi tarvittaessa työskentelemään rauhalliseen paikkaan.
Myös monia avokonttoreita vaivaava huono ilmanlaatu sekä liian kylmä tai kuuma lämpötila heikentävät työtehoa arviolta 5-10 prosenttia.
Monet työtehtävät eivät yksinkertaisesti sovellu avokonttoriin. Avoin työympäristö kenties symboloi tasa-arvoisuutta, mutta todellisuudessa osa töistä käytännössä vaatii oman työhuoneen, jossa tehtäviin voi syventyä ilman häiriöitä.
4. Avokonttorien työntekijät ovat tyytymättömiä työhönsä
Avokonttorien työntekijät ovat raportoineet useissa tutkimuksissa olevansa muita tyytymättömämpiä työpaikkaansa. Erityisen kurjalta tuntuu työntekijöistä, jotka ovat aiemmin saaneet työskennellä omassa toimistossaan, mutta joutuvat avokonttorimalliin siirtymisen vuoksi luopumaan yksityisestä tilastaan. Tällaisten työntekijöiden tyytymättömyys ei myöskään tutkimusten mukaan laannu pidemmän päälle, vaan heille jää pysyvä kokemus aiemman etuoikeuden menettämisestä.
5. Puhe on pahin häiriö
Puhe on kaikkein pahin yksittäinen häiriöääni avokonttorissa. Monien tutkimusten mukaan ihmisen aivot ovat huonoja suodattamaan pois muiden ihmisten puhetta. Hiljainenkin jutustelu kiinnittää välittömästi tarkkaavaisuuden puhujien suuntaan. Ihminen on sosiaalinen eläin.
Tästä syystä sermien ja akustiikkalevyjen sijoittelussa pitäisi tähdätä siihen, ettei työntekijä työpisteessään altistuisi muiden ihmisten puheelle. Pieni puheensorina ei sinällään haittaa keskittymistä, kunhan siitä ei voi erottaa yksittäisiä sanoja. Tällaisen akustisen ympäristön luominen avokonttoriin on haastava tehtävä, johon tarvitaan asiantuntijan apua. Työntekijän puhe voi nimittäin huonosti rakennetussa ääniympäristössä kantautua jopa kymmenien metrien päähän.
Eräs hyvä lisä avokonttorin äänisuunnitteluun ovat hiljaiset pisteet. Tehokkaalla akustisten pintojen asettelulla voi suureenkin toimistotilaan pystyttää pisteitä, joissa kaikki ulkopuolinen melu katoaa. Tällaiset hiljaiset pisteet soveltuvat hyvin niin neuvottelemiseen kuin rentoutumiseenkin.
6. Avokonttorissa etiketti on kaiken A ja O
Keskeytyksiä voi välttää myös tukemalla positiivista etikettiä ja muita kunnioittavaa ilmapiiriä. Jos työntekijä sanoo, että nyt hän tarvitsee rauhaa ja keskittymistä, muiden tulisi suhtautua toiveeseen vakavasti. Tämä koskee myös esimiehiä. Työntekijän keskittymistä pitää kunnioittaa eikä sitä saa häiritä kuin hätätapauksissa. Avokonttorissa yhteisten pelisääntöjen määritteleminen ja toisten tarpeiden kunnioittaminen on äärimmäisen tärkeää.
7. Monitilatoimisto ei ole ihmeratkaisu avokonttorin ongelmiin
Eräänä vastauksena avokonttoriin liittyviin ongelmiin tarjotaan nykyisin usein niin sanottua monitilatoimistoa. Monitilatoimisto koostuu useista erilaisiin työtehtäviin soveltuvista tiloista. Osa aktiiviseen tiimityöskentelyyn tarkoitetuista huoneista voi olla täysin avoimia, kun taas osa tiloista on jaettu sermeillä. Tarjolla on myös täysin yksityisiä soppia keskittymistä vaativiin tehtäviin.
Monitilatoimisto suunnitellaan siis palvelemaan monenlaisia tarpeita. Tällä tapaa pystytään hyötymään jaettujen työtilojen tarjoamista sosiaalisista hyödyistä, mutta samalla minimoimaan työterveydelle ja työteholle koituvat haitat.
Ikävä kyllä monitilatoimisto ei ole patenttiratkaisu meluongelmia vastaan, jos akustiikkaa ei suunnitella oikein. Toisaalta asiantuntijoiden mukaan osaa monitilatoimistojen työntekijöistä häiritsee ramppaaminen kopista ja työtilasta toiseen. Tältä vältytään avokonttorissa. Työtilan suunnitteleminen onkin vaikea tehtävä, johon kannattaa palkata avuksi asiantuntija – oli kyseessä sitten avokonttori tai monitilatoimisto.
Usein ongelmana kaikenlaisissa toimistotiloissa on työnantajien kitsatelu. Työntekijöiden tarpeita ei haluta kustannussyistä kuunnella ja siksi lopputulos on huono. Tämä on hyvin lyhytkatseista. Työnantajien tulee oppia näkemään tila työvälineenä ja sen suunnittelu sijoituksena, joka pidemmän päälle poikii myös rahallista voittoa.