Työhyvinvointi on erottamaton osa ihmisen kokonaishyvinvointia. Kukaan meistä ei voi viettää töissä kahdeksaa tuntia huonossa asennossa kyykkien ja sitten olettaa, että tunnin liikunta illalla korjaa keholle aiheutetun vahingon. Lue alta asiantuntijan arvioita siitä, millä tavoilla ja millaisilla toimilla työhyvinvointi parhaiten taataan.
Mistä työhyvinvointi koostuu?
Työhyvinvointi tarkoittaa, että työ on turvallista, terveellistä ja mielekästä. Työhyvinvoinnilla on niin fyysisiä, psyykkisiä kuin sosiaalisiakin ulottuvuuksia.
Työntekijän kannalta työhyvinvoinnista huolehtiminen on tietysti äärimmäisen tärkeää. Kuitenkin myös yrityksen tuottavuus kärsii huonoista työoloista, sillä heikko hyvinvointi lisää poissaoloja ja vähentää työtehoa. Tutkimusten mukaan työhyvinvointi vaikuttaa organisaation kilpailukykyyn, taloudelliseen tulokseen ja jopa maineeseen.
Kokeile tarkistaa Työterveyslaitoksen työhyvinvointilaskurilla, miten paljon sijoitukset työntekijöiden hyvinvointiin voivat poikia tuottoja.
Ergonomia suojelee kehoa rasitusvammoilta
Ergonomia on niin toimistotyössä kuin fyysisesti vaativammissakin tehtävissä ensiarvoisen tärkeä osa työhyvinvointia. Ergonomia tarkoittaa työasentojen ja -ympäristön säätämistä niin, että ne huomioivat työntekijän kehon tarpeet entistä paremmin.
Monet työtehtävät vaativat meitä käyttämään kehoa tavalla, joka ei ole ihmiselle luonnollinen. Siksi työasentoja ja myös työn rytmittämistä pitäisi miettiä siitä näkökulmasta, miten voitaisiin vähentää epäluontaisissa asennoissa ajan viettämistä. Muun muassa useimmat istuma-asennot ovat keholle vahingollisia ja voivat aiheuttaa jopa kroonisia kipuja ja rasitusvammoja.
Siksi etenkin istumatyössä oikeanlainen työtuoli on äärimmäisen tärkeä. Meillä on kaikilla erilainen keho ja erilainen tarve tukeen. Työtuolin pitää siksi kyetä helposti reagoimaan monen kokoisiin ja mallisiin ruumiinrakenteisiin. Vain markkinoiden parhaat työtuolit pystyvät tähän.
Myös työturvallisuus on hyvinvoinnin edellytys
Ergonomian ohella toinen työhyvinvoinnin edellytys on työturvallisuus. Oikeanlaiset säilytystilat varmistavat, että tavarat pysyvät oikeilla paikoillaan. Iso osa työpaikkaonnettomuuksista liittyy huonosti varastoitujen tai sijoiteltujen tavaroiden aiheuttamiin virhearviointeihin.
Toisaalta oikeanlainen välineistö on tärkeää. Kuhunkin työhön tulee hankkia työntekijää parhaiten palvelevat tarvikkeet. Samoin työtilan pitää olla puhdas, ja kaikkien asennusten asianmukaisesti tehtyjä.
Muista, että työnantajalla on lakisääteinen velvollisuus ohjeistaa työntekijöitään työpaikan haitta- ja vaaratekijöistä. Etenkin esimiesten työturvallisuuskoulutuksesta on syytä pitää hyvää huolta, sillä esimiehet vastaavat työntekijöiden ohjeistamisesta ja työpaikan kokonaisuuden hallinnasta.
Vuodesta 2003 asti Suomessa on tarjottu niin sanottua työturvallisuuskortti-koulutusta. Kortin saa käytyään kurssin, jossa kerrotaan työpaikan riskeistä. Kortti on voimassa viisi vuotta. Se ei korvaa työpaikan omaa koulutusta, joka valmistaa kyseisen työpaikan omiin työtapoihin. Kortin on joka tapauksessa havaittu parantavan etenkin teollisuuden alan työturvallisuutta.
Stressin vähentäminen parantaa kokonaishyvinvointia
Stressi on eräs tärkeä sekä fyysisten että psyykkisten vaivojen lähde. Liiallinen työtaakka, huono johtaminen, kurja ilmapiiri tai riittämätön palaute lisäävät stressitasoa. Stressi johtaa tapaturmiin ja uupumukseen.
Terve stressi on hyvä asia ja kuuluu ihmisen elämään, mutta liiallinen paine tuhoaa elämänilon. Uupumus voi pahimmillaan johtaa pitkäaikaiseen työkyvyttömyyteen. Lievänäkin sen vaikutus heijastuu suoraan työtuloksiin. Uupunut työntekijä ei ajattele selkeästi ja motivoituneena pysyminen on vaikeaa.
Hyvä johtaminen on tärkeä osa työhyvinvointia
Johtaja vastaa monelta osin työhyvinvoinnista. Johtajan tehtävä on arvioida työntekijöille sopiva työtaakka ja huolehtia, että työympäristö on turvallinen ja työn vaatimuksia vastaava.
Esimies on myös henkilö, jolla on mahdollisuus ja valtaa tunnistaa työyhteisön dynamiikkaan liikkuvat ongelmat – sekä korjata niitä parhaan kykynsä mukaan.
Kehittääksesi itseäsi hyvänä johtajana voit osallistua johtamisen kehittämisverkoston toimintaan. Verkoston tunnus on delfiini, sillä delfiinillä ja hyvällä johtajalla on paljon yhteistä: Molemmat hallitsevat vuorovaikutustaidot, haluavat oppia uutta, pitävät huolta toisista ja ovat kekseliäitä.