Työpöydän korkeuden säätäminen kehon mittoihin sopivaksi on erittäin tärkeä osa työergonomiaa. Näin säädät oman työtasosi oikein ja ehkäiset kipuja ja sairauksia.
Tällainen on hyvä työpöytä
Toimistopöydän pitää sallia korkeuden säätämisen kunkin työntekijän tarpeita varten. Sähköpöytä on helpoin tapa säädellä työtason korkeutta yksilöllisesti, mutta mekaanisesti säädettävä työpöytä toimii myös hyvin. Sähköpöydän etuna on se, että sen saa säädettyä myös seisoma-asentoon.
Varmista työpöytää valitessa myös, että työtasolla on tarpeeksi tilaa työtehtäviäsi ajatellen. Jos tarvitset paljon papereita tai tietokoneen viereen pitää levittää vaikkapa piirustuksia, työpöytä ei saa olla liian ahdas. Sen pitää sallia ergonominen tietokoneella työskentely ja samaan aikaan muiden työssä tarvittavien papereiden ja esineiden käyttö. Erittäin ison pöydän tarpeeseen kulmatyöpöytä voi olla paras ratkaisu.
Työpöydän korkeus istumatyöpisteessä
Noudata seuraavia nyrkkisääntöjä, jos teet näyttöpäätetyötä istuma-asennossa:
- Työtason tulisi olla aivan hienoisesti kyynärpäiden tason alapuolella, kun olkapäät ovat luonnollisessa, rennossa asennossa.
- Jos työtaso on liian korkea, käsien horisontaalinen liikkuvuus heikkenee, jolloin käsiä joutuu nostelemaan. Samalla joutuu jännittämään lihaksia ja siitä seuraa kipuja.
- Jos työtaso on liian matala, ranteet joutuvat kääntymään epämukavasti, eikä käsiä pääsee lepuuttamaan rennosti.
- Jos työpöydän alle on sijoitettu erillinen näppäin- ja hiiritaso, korkeus tulee määritellä sen mukaisesti.
- Tarvittaessa ergonomian kohentamiseen voi käyttää muita apuvälineitä, kuten rannetukea.
- Jos käytössä on satulatuoli tai aktiivituoli, pöytä saa olla noin 10-15 cm korkeammalla kuin normaalisti.
Tuolin säätäminen
Tuoli tulee säätää lähtökohtaisesti ennen työpöydän korkeuden määrittelyä. Seuraavat kolme pointtia ovat tärkeimpiä työtuolia säädettäessä:
- Säädä tuoli niin, että lanneselän voi tukea mukavasti selkänojaan. Tuolin perällä istuminen säilyttää selän luonnollisen notkon.
- Pidä huolta, että jalkaterät lepäävät tukevasti ja rennosti joko lattialla tai jalkatuella.
- Reisille tulee olla kylliksi tilaa, jotta ne eivät painu ikävästi tuolin reunaa vasten vaan mieluummin nousevat aivan hienoisesti istuintyynystä ylös.
Seisomapöydän korkeus
Seisomapöydän korkeus määrittyy oikeastaan samalla tapaa kuin istumatyöpisteessä. Pidä paino tasaisesti molemmilla jaloilla ja aseta työtaso suunnilleen navan korkeudelle. Hienosäädä korkeutta tarkemmin, kunnes kädet pääsevät lepäämään rennosti näppäimistöllä ja löydät ryhdikkään asennon, jossa hartioita tai ranteita ei tarvitse jännittää.
Seisontamatto tarjoaa ergonomiaa jalkojen alle – se pehmentää rasitusta jaloilta ja edistää luonnollista liikettä. Matto vähentää selkärankaan kohdistuvaa painetta ja se parantaa jalkojen verenkiertoa.
Entä työtason korkeus tarkkuutta tai voimaa vaativissa töissä?
Yllä esitellyt työpöydän korkeutta koskevat nyrkkisäännöt eivät päde kuin tietokoneella työskenneltäessä. Sen sijaan muunlaiset manuaaliset työt voivat vaatia eri korkuisen pöydän.
- Voimaa vaativassa seisomatyössä työpöydän kannattaa olla matalammalla kuin näyttöpäätetyöskentelyssä. Pidä huolta, että saat käsiteltävästä materiaalista jämäkän otteen ja pääset hyödyntämään tukevasti kehon painoa. Tällöin käden nivelet eivät rasitu niin pahasti.
- Käsitarkkuutta vaativassa työskentelyssä pöydän pitää olla näyttöpäätetyötä korkeammalla. Tarkkuustehtävissä nosta työpöytää hieman kyynärpäiden tason yläpuolelle. Tämä koskee niin seisoma- kuin istumatyöpistettäkin.
Tutustu lisää sähköpöytä- ja työtuolivalikoimaamme oheisista linkeistä
https://www.tavaratrading.com/toimistokalusteet/48/sahkopoydat
https://www.tavaratrading.com/toimistokalusteet/1/tyo-ja-valvomotuolit