Huono ergonomia aiheuttaa kipuja ja kolotusta. Hyvän työtuolin valitseminen on yksi ratkaisu ongelmaan, mutta on tärkeää huomioida myös muita muuttujia. Ergonomiaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota kotitoimistolla työskennellessä.
Näin huono ergonomia vaikuttaa tietokoneella työskentelevään:
- Kehon syvät tukilihakset surkastuvat, ja siitä seuraa pitkällä tähtäimellä ryhdin heikkenemistä sekä monia muita terveysongelmia.
- Selän ja niskan alueella esiintyy enenevissä määrin jumeja ja kroonista kipua.
- Liikkuvuus arjen muissa toiminnoissa heikkenee, ja täten tapaturmariski lisääntyy.
- Verenkierto hidastuu, ja sitä kautta ajattelu muuttuu tahmeammaksi
- Pitkällä tähtäimellä sydänkohtausten riski kasvaa.
Seuraavaan olemme listanneet tiiviissä muodossa tärkeimmät ratkaisut toimistotyön huonoon ergonomiaan. Ensimmäinen kohta on kaikkein tärkein.
1. Liiku niin työpaikalla kuin sen ulkopuolellakin
- Liikunta on tärkein tekijä toimistotyöläisen hyvinvoinnissa. Se on avain työhyvinvointiin nykyaikaisessa maailmassa, jossa työtehtävät ovat fysiologisesti yksipuolisia.
- Työpaikalla liikunta tarkoittaa yleensä puolen tunnin tai tunnin välein tapahtuvaa jaloittelua tai venyttelyä. Myöskään pieni lenkki tai salivierailu työpäivän lomassa ei ole pahitteeksi, jos työpaikan kulttuurissa se sallitaan.
- Työpäivän ulkopuolella kannattaa harrastaa raskaampaa liikuntaa. Niin kuntourheilu kuin lihastreenikin auttavat kehoa torjumaan näyttöpäätetyöskentelyn kielteisiä terveysvaikutuksia. Muun muassa ryhtiongelmien perussyy ei ole useinkaan huono asento työskennellessä vaan heikko lihaskunto.
- Työnantaja voi tukea työntekijöiden ergonomiaa liikunnan avulla muun muassa tarjoamalla liikuntaseteleitä ja sallimalla reippailutauot työajalla.
2. Vaihtele työskentelyasentoa
- Mikään kallis työtuoli ei pysty torjumaan istumatyön aiheuttamia terveysongelmia, jos työskentelyasennot ovat pielessä. Yksittäisen asennon säätämisen sijaan tärkeämpää on kuitenkin asennon vaihteleminen. Tämä voi tapahtua säätämällä tuolia uudestaan päivän aikana tai hankkimalla säädettävä sähköpöytä.
- Sähköpöydän vaikutus ergonomiaan ei liity siihen, että seisominen olisi itsessään istumista terveellisempää. Seisominen yksinomaisena työskentelyasentona on keholle yhtälailla yksipuolisesti kuluttavaa kuin istuminenkin. Sen sijaan sähköpöydän positiivinen terveysvaikutus perustuu nimenomaan mahdollisuuteen vaihtaa työasentoa kesken päivän, vaikkapa lounastauon yhteydessä.
- Yleisesti ottaen terveelle ihmiselle juuri se työskentelyasento, joka milläkin hetkellä tuntuu kehossa parhaalta, on todennäköisesti sopiva.
3. Säädä työpiste oikein
- Työpisteen mittasuhteiden säätäminen kohdalleen edistää ergonomiaa monella tavalla. Säätöjä tehdessä tärkeimmät päämäärät ovat tukeva istuma-asento, rento käsien asento näppäimistöllä ja hiirellä sekä sopiva näytön korkeus.
- Istuma-asennossa kiinnitä erityistä huomiota siihen, että jalkapohjat on asetettu maahan tai jalkatuelle. Reidet eivät saa painua ikävästi istuimen reunaan. Käsinojien ei tule estää käsien liikkuvuutta.
- Kämmenten tulee asettua rennosti näppäimistölle ja hiirelle niin, etteivät lihakset jännity ja ettei ranne taivu liikaa ylös eikä alas.
- Sopiva näytön korkeus on hieman silmien tason alapuolella.
- Pidä huolta, että tärkeimmät työssä tarvittavat esineet ovat helposti saatavilla ilman jatkuvaa kurkottelua.
4. Valitse oikeat kalusteet
- Toimistotyön ergonomiassa kalusteiden tärkein tehtävä on mahdollistaa työntekijän keholle sopivat säädöt ja rohkaista asennon vaihtelemiseen. Mikään yksittäinen työtuoli tai pöytä ei ratkaiset työergonomian haasteita, mutta ne voivat avata ovia ratkaisuille.
- Hyvillä säätömahdollisuuksilla varustettu työtuoli auttaa työntekijää löytämään juuri hänelle sopivan, ryhdikään istuma-asennon.
- Työtuolin pitää vastata työtehtävien asettamiin haasteita. Esimerkiksi kokonaisvaltaista tukea tarjoava valvomotuoli sopii erilaiseen työhön kuin ketterä toimistotuoli.
- Sähköpöytä tekee siirtymisen eri asentojen välillä helpoksi – vaikka kesken kovimman kiireen.
- Hyvät säilytystilat vähentävät epäergonomista kurottelemista, nostelemista ja tavaroiden kaivelua.
Lisää tietoa aiheesta:
Toimisto- ja tietotyö (Työterveyslaitos)
Tietokonetyö (Työturvallisuuskeskus)
Näyttöpäätetyön ergonomia ja näkeminen (Suomen työnäköseura)