Ravitsemus on yksi tärkeimmistä ihmisen hyvinvointia määrittelevistä tekijöistä. Terveellistä ruokailua tukemalla työnantaja voi edistää työhyvinvointia.
Ruoka ei ole pelkkää polttoainetta
Ruoka ei ole pelkkää polttoainetta. Hyvinvoiva työntekijä tarvitsee elääkseen muutakin kuin kaloreita ja kofeiinia. Siksi monipuolista ja terveellistä ravintoa kannattaa pyrkiä edistämään.
Viime kädessä on tietysti ihmisen oma asia, mitä ruokaa hänen kätensä suuhun kuljettaa. Miten työnantaja siis voisi vaikuttaa työntekijöiden ravitsemuskeen?
1. Pidä kiinni ruokatauoista
Joillakin työpaikoilla hektinen työrytmi voi johtaa ilmapiiriin, jossa täysien kahvi- ja lounastaukojen pitämistä pidetään paheksuttavana. Ihmisten suhtautumisen tulisi olla kuitenkin aivan päinvastainen: Etenkin keskellä kiireisintä työrupeamaa ravinnon ja taukojen arvo on mittaamaton. Ilman laadukasta energiaa, vitamiineja ja hivenaineita työt eivät edisty.
Huomaa myös, että lounastauko on mielen tauko. Kun työntekijä pääsee hetkeksi irrottautumaan työstä ja mieluiten poistumaan jopa työpaikalta, hänen sykkeensä laskee ja hermostonsa rauhoittuu. Parhaimmillaan tämä tarkoittaa, että aivot siirtyvät rauhalliseen, luovaan tilaan, jossa mieleen alkaa juolahtaa ongelmiin sellaisia ratkaisuja, joita työpöydän ääressä ei koskaan löytyisi.
2. Tee terveellisestä ruokavaihtoehdosta houkutteleva
Työpaikan kahviossa työntekijöitä voi ohjata terveellisempiä vaihtoehtoja kohti tekemällä terveellisistä vaihtoehdoista taloudellisesti kannattavia. Voit esimerkiksi laskea salaattiannoksen hintaa.
Myös erityisruokavalioille tarjottujen ateriavaihtoehtojen laajentaminen kaikille työntekijöille voi olla hyvä idea. Esimerkiksi kasvisruoka sopii erinomaisesti myös sekasyöjille ja on ravintokoostumukseltaan yleensä terveellisempää kuin eläinpohjaiset ruuat, kunhan myös aterian proteiinisisällöstä on huolehdittu.
3. Tarjoa tuoreita hedelmiä ja kasviksia ilmaiseksi
Toimistolla kannattaa tarjota ilmaiseksi tuoreita hedelmiä ja kasviksia sekä vaikkapa suolaamattomia pähkinöitä. Tämä ohjaa impulsiivista välipalojen nappailua terveellisempään suuntaan. Monet ihmiset saavat työssään valtavia määriä turhaa sokeria limujen ja suklaapatukoiden muodossa. Tämä vinkki kannattaa myös muistaa kokouksissa. Viinerin voi korvata yksinkertaisemmalla pullalla tai raikkailla, eksoottisilla hedelmillä.
4. Järjestä lounastapaamiset terveellisemmissä ravintoloissa
Jos työntekijäsi osallistuvat usein lounastapaamisiin, pyri järjestämään ne ravintoloissa, joiden valikoimaan kuuluu houkuttelevia, terveellisiä vaihtoehtoja. Karta pihvi- ja hampurilaisravintoloita tai pikaruokapaikkoja.
5. Tarjoa yhteisiä kokkikursseja
Ruuanlaittokurssien järjestäminen työntekijöille on hyvä tapa vahvistaa tiimihenkeä ja parantaa ravitsemusta yhdellä iskulla. Ruokakurssin ei edes tarvitse olla nimenomaisesti terveysruokakurssi, sillä pelkkä yleisten ruuanlaittotaitojen kehittyminen auttaa ihmisiä tekemään valistuneempia valintoja koskien omaa ravitsemustaan.
6. Valistuskampanjoissa ei kannata saarnata tai syyllistää
Mitä ikinä terveyskampanjoita toteutatkaan, muista, että sävyn ei tule olla saarnaava tai syyllistävä. Työntekijäsi ovat autonomisia yksilöitä, jotka tietävät kyllä yleensä, että heidän pitäisi syödä terveellisemmin. Siksi kampanjoissa aihetta tulee lähestyä positiivisen kautta ja työntekijän omaa valinnan vapautta korostaen: Kaikista tarjotuista neuvoista ja ruuista saa kieltäytyä. Ilman tätä aspektia ravitsemusvalistuksella ei ole pitkäkestoista vaikutusta.