Toimiston valaistus näyttelee tärkeää roolia työmukavuudessa, työturvallisuudessa ja myös työtehossa. Oikealla tapaa suunniteltu valaistus on paitsi käytännöllinen myös esteettinen osa sisustusta. Lue lisää siitä, miten toimiston valaistus kannattaa järjestää.
Näin toimisto valaistaan oikeaoppisesti
Toimiston tai työtilan valaisemisessa ratkaisevinta on yksinkertaisesti varmistaa, että oikeissa kohteissa on kylliksi valoa oikeaan aikaan. Eli että työntekijät näkevät tehdä työnsä.
Tämä on kuitenkin vain osa toimiston valaistussuunnittelun kokonaisuudetta. Huomioidaksesi kaikki tarpeelliset seikat, noudata seuraavia viittä ohjenuoraa:
- Päivänvalo on hyvä perusta toimivalle valaistukselle. Ikkunoiden edessä pitää olla helposti säädettävät kaihtimet tai verhot, jotta työntekijä voi päättää ulkoa tulevan valon määrän ja mahdollisesti välttää heijastuksia näytöllä. Työntekijän kasvojen ei tule osoittaa ikkunaa päin. Sivuttaissuunta ikkunaan nähden on miellyttävin.
- Valonlähteet tulee sijoittaa näkökentän ulkopuolelle häikäistymisen ehkäisemiseksi. Epäsuora valaistus on suositeltavaa, se vähentää heijastuksia ja parantaa tilan yleistä viihtyisyyttä.
- Virallisten standardien mukaan tavallisten työtilojen valotehon tulee olla 300-750 luksia. Näyttöpäätetyöskentelyssä keskiarvo on 500 luksia. Erityistä tarkkuutta vaativissa tehtävissä vaatimus on kuitenkin paljon korkeampi, jopa moninkertainen. Luonnollisesti tällöin tehokas valo kannattaa kohdistaa siihen kohtaan työtilaa, jossa tarkkuustyö tapahtuu.
- Ylipäätään pöydälle asetettava henkilökohtainen toimistovalaisin on suositeltava vaihtoehto.
- Näytön takana ei saa olla liian kirkasta valoa, mutta toisaalta taustan ei pitäisi olla liian hämäräkään, sillä kontrasti rasittaa silmiä.
Mikä on oikean valaistuksen merkitys?
Oikean valaistuksen arvo on ilmeinen: valaistuksen päämääränä on viihtyisyyden ja työtehon parantaminen. Huonosti suunniteltu valaistus häiritsee keskittymistä ja lisää virheiden määrää – sekä pahimmillaan vaaratilanteita.
Valaistus on osa ergonomiaa eli työpisteen tehokasta ja turvallista suunnittelua. Ergonominen valaistus tarkoittaa yleensä käytännössä sitä, että työntekijälle annetaan mahdollisuus säätää oman työpisteensä valaistusta. Osana muuta työpisteen ergonomista suunnittelua tämä vähentää sairaspoissaoloja ja lisää työtehokkuutta.
Yksilölliset valaistusratkaisut kullekin työpisteelle erikseen eivät nykyteknologialla edes lisää merkittävästi valaistuskokonaisuuden kustannuksia. Koska taitavalla suunnittelulla saadaan aikaan energiasäästöjä ja lisätään työtehoa, pienikin sijoitus maksaa itsensä helposti takaisin.
Hyödynnä ammattimaista valaistussuunnittelijaa
Toimiston valaistuksen suunnittelu omin neuvoin on erittäin haastavaa. Kaikkien muuttujien hahmottaminen on miltei mahdotonta ilman systemaattista ja asiantuntevaa lähestymistapaa.
Parhaaseen tulokseen päästään, jos hyödynnetään ammattimaisen valaistussuunnittelijan apua. Valaistussuunnittelija kartoittaa työtilan erikoispiirteet ja työtehtävien luonteen ja suunnittelee tältä pohjalta ehdotuksen sekä kustannusarvion toimiston valaistuskokonaisuudelle. Lopputuloksena on kaunis, tehokas ja energiaa säästävä valaistus, tilassa kuin tilassa.
Valaistussuunnittelijan palkkaaminen on siis yleensä yritykselle hyvä sijoitus, ainakin uutta toimistoa suunniteltaessa.
Uudet ja käytetyt pöytävalaisimet Tavara Tradingin valikoimasta
Tavara Tradingin valikoimasta löydät edulliset, tehokkaasti valaisevat ja helposti säädettävät LED-pöytävalaisimet kaikkiin työpisteisiin. Kirkkauden säädön avulla valaisin muuttuu käden käänteessä työvälineestä rennoksi lukulampuksi tai jopa lempeäksi yövaloksi – se siis sopii myös hyvin yksityisasiakkaille omaan kotiin. Valaisimessa on sisäänasennettu USB-portti, jonka kautta on mahdollista ladata kännykkää tai vaikkapa MP3-soitinta työnteon ohessa. Valaisimen runko kääntyy moniin asentoihin. Värivaihtoehtoja ovat musta ja valkoinen.
Myymme myös hyväkuntoisia käytettyjä valaisimia. Valikoimamme vaihtuu säännöllisesti, joten kannattaa pitää tarjouksia silmällä. Yleensä meillä on varastossamme ainakin useita erimerkkisiä jalkalamppuja ja pöytävalaisimia. Myös riippuvalaisimia saattaa olla tarjolla. Käy katsomassa valikoimamme.
Lue lisää valaistuksen merkityksestä Työterveyslaitoksen sivuilta.