Työpisteen ergonomisuuden ja työhyvinvoinnin kannalta oikein säädetty ja oikeanlainen työpöytä on miltei yhtä tärkeä kuin työtuoli. Lue tästä ohjeet, miten valitaan mahdollisimman ergonominen työpöytä.
Toimistotyöntekijä: näin sinun pitäisi istua pöydän ääressä
Hankkiessasi sopivan korkuista pöytää päätteellä työskentelemistä varten, huomioi seuraavat asiat:
- Työpöydän korkeus tulisi säätää niin, että näppäimistö on juuri kyynärpäiden alapuolella. Samalla työtuolin pitää asettua niin, että jalat yltävät tukevasti maahan ja kyynärtukien pitää mahdollistaa rento ja levollinen asento käsivarsille.
- Jos työpöytä on liian korkea, nosta työtuolia ja lisää jalkojen alle jalkatuki. Kalliimmat toimistotuolit saattavat jopa sisältää jalkatuen.
- Monitorin korkeus työpöydällä tulee olla noin 30 astetta kasvoista alaspäin 60 sentin etäisyydellä. Isompi näyttö voi hyvin olla kauempanakin. Näytön asettaminen kyllin matalalle on tärkeää kahdesta syystä. Ensinnäkin se vähentää silmien rasitusta, kun luomet saavat levätä silmämunien päällä rennosti. Toisaalta niin vähenee myös niskarasitus.
Hanki säädettävä pöytä ja vaihtele asentoa
Työpöydän ergonomisuudessa tärkeintä on huomioda kaksi asiaa. Ensinnäkin työpöydälle pitää sopia kätevästi kaikki tarvikkeet, joita perustyössä tarvitaan. Työpisteen pitää siis luontevasti minimoida turha nostelu, ojentelu ja kurottelu.
Vielä tätäkin tärkeämpää päätetyöskentelyssä on pöydän korkeus. Mahdollisuus säätää pöydän korkeutta on työergonomian peruskiviä. Pöytä pitää säätää työtehtävän tarpeita vastaavaksi ja työntekijän kehon mittoihin sopivaksi.
Työpöydältä vaaditaan aivan eri asioita riippuen siitä, onko työtehtävänä raporttien kirjoittaminen vai postin lajittelu.
Säädettävä työpöytä sallii myös seisoma-asennon
Erityisen hyvä keino parantaa työergonomiaa pöydän korkeutta säätämällä on niin sanotun seisomatyöasennon hyödyntäminen. Ergonominen työpöytä sallii työntekijän vaihtaa kesken työpäivän istumatyöpisteensä seisomapisteeksi. Tällöin pöytälevyä nostetaan vaikkapa lounastauon jälkeen kyllin korkealle, ettei tuoli tarvita.
Seisomatyöpisteessäkin on mahdollista nojata tuoliin, kunhan tuolin säädöt vain sallivat istuintyynyn nostamisen kyllin korkealle.
Tällainen ergonominen työpöydän säätäminen onnistuu lähinnä sähköpöydän avulla. Sähköpöydän korkeutta voidaan vaihtaa nopeasti vastaamaan eri ihmisten ja työtehtävien tarpeita. Sähköpöytään voidaan tallentaa ennalta useita asetuksia, jolloin korkeuden vaihtaminen ei edes syö työaikaa.
Millainen työtuoli on ergonominen?
Ergonomisen työpöydän rinnalle tulee hankkia ergonominen toimistotuoli. Tuolissa tärkeää on muokkautuvuus. Kaikkia tuolin mittoja pitää pystyä säätämään istujan tarpeen mukaisesti. Korkeus, istuinosan kaltevuus, selkänojan asento ja käsinojien korkeus täytyy virittää erikseen kunkin työntekijän kehon mittoihin sopivaksi.
Esimerkiksi istuimen kallistuskulman tulee olla sellainen, ettei näppäimistölle kumarruttaessa istuimen etureuna paina ja tuki reiden laskimoita. Lantion ja reisien kulman tulisi olla yli 90 astetta. Oikein asennettu selkänoja tukee ristiselän notkoa.
Halvimmat toimistotuolit eivät tarjoa riittävää tukea kaikille kehotyypeille. Valitse siis tuolisi huolella, jos haluat välttää kroonisen rasituksen nivelissä ja lihaksissa.
Kävelytyöpiste on trendikäs ja tehokas uutuus
Kiinnostava ergonominen vaihtoehto perinteiselle tuoli- ja pöytäasetelmalle on kävelytyöpiste. Kävelytyöpisteen tapauksessa työpöytä on korkea, sillä työntekijä operoi seisoma-asennossa. Toisin kuin seisomatyöpisteessä, kävelytyöpisteessä työntekijä kuitenkin kävelee hitaasti suurimman osan työpäivästä. Tämän mahdollistaa työpöydän eteen asennettu juoksumatto.
Kävelytahdiksi sopii äärimmäisen hidas käyskentely. Tällä tapaa voidaan lukea tekstejä ja kirjoittaa viestejä. Vaativammat tehtävät, kuten kuvankäsittely tai raporttien kirjoittaminen, voidaan hoitaa paikallaan seisten.
Kävelytyöpiste parantaa työntekijän kuntoa ja pitää mielen virkeänä koko työpäivän ajan.